Fakta
Det händer ungefär 13 000 olyckor per år i samband med hästar och ridning som söker akutvård, ca 800 med hjärnskakning. (hur stort är mörkertalet?) Mer än varannan skadad har fallit av hästen, hela 27% har fått sina skador genom tramp och sparkar eller blivit klämda.Ofta sker det i samband med skötsel och hantering och det är ofta unga flickor som blir skadade.
Kunskap om säkerhet
Hästens beteende är livsviktigt att känna till för säkerheten och signalerna likaså. Men det är inte alltid så enkelt att på egen hand skaffa sig denna kunskap.
Säkerhetsutrustning är givetvis bra att ha så länge den inte används istället för kunskap, som den tyvärr alltför ofta gör och blir då en falsk trygghet. Jobbar din ridskola, förening med säker hästhantering? Tipsa dem att kontakta en hästcoach och lär dig mer om hästhantering. Idag är det få personer som växer upp med häst, utan första mötet med häst är tränsad och klar på ridskolan. Hur ska jag då lära mig mer om hästens beteende?
Får du teoretisk kunskap och praktisk utbildning och hur du kan bemöta detta så ökar det säkerheten markant.
Ca en halv miljon svenskar är fritidsryttare, av dem som rider i Sverige är det ungefär 5% som är tävlingsryttare. De har i regel inget problem med tränare och support, men vad händer med övriga 95% som bara vill rida, fast ändå ”behöver” träna som om dom skulle tävla, vad har dom för alternativ till att utveckla sina relationer med sina hästar!?
Teknik & redskap för säker hästhantering
Utrustning kan man köpa i all oändlighet, men det hjälper inte hästen eller oss människor till bättre kunskap. Mycket av den utrustning som finns att tillgå är smärtsam eller obehaglig för hästen i mer eller mindre grad. Det finns lösningar som gagnar både häst och ryttare, som inte är byggd på smärta eller dominans, kunskapen finns att få, men idag kan den vara svår att hitta och ibland svår att få tillgång till på grund av att tillgången till kunniga människor brister.
Det kan gå snabbare att lösa problem med teknik och redskap, men det blir oavkortat på hästen och i förlängningen även på människans bekostnad. Det är lätt att hitta genvägar, så kallade kvick fix istället för att ge hästen och oss själva den tid vi behöver för att komma tillrätta med våra eventuella problem. Att det sker på hästens bekostnad tänker vi oftast inte på förrän det är ett faktum.
"1/3-del av alla ridolyckor orsakas av en rädsloreaktion hos djuret. De andra olyckorna beror ofta på missuppfattningar i kommunikationen, enligt Linda Keeling, professor i djurskydd vid SLU. Hon menar på att vi behöver lära oss mer om hur hästar beter sig när de blir rädda."
Lisbeth Johnson Börjesson håller helt med Linda Keeling om detta - viktigt att toleransträna sina hästar, samt jobba på kommunikationen tillsammans med hästen. I dessa online kurser ger vi dig bra verktyg till att jobba med kommunikationen till din häst.